Despre flori, plante de interior, plante de exterior, gradinarit, floricultura si peisagistica

Noi, specialistii de la Floramixt, respectam anotimpurile! In articolul de astazi va furnizam informatii interesante despre Ranunculus, o floare gingasa, asemanatoare trandafirului.

Stiati ca:

  •          Denumirea “Piciorul cocosului” vine de la radacina plantei, numita grifa care este ramificata si ingrosata, avand aspectul unei gheare de cocos?

 

  •          Datorita aspectului deosebit si varietatii coloristice, Ranunculus este aproape nelipsit din buchetele mireselor?

 

  •          Toate speciile de Ranunculus sunt otravitoare? Sucul secretat de aceste plante, provoaca iritatii ale pielii la oameni si probleme mai grave la animale?

 

  •          Ranunculus este frecvent oferit in dar, in special de 8 martie?

Imagine

Descriere

 

  •          Originar din Grecia si din Asia Mica, genul Ranunculus face parte din familia Ranunculaceae si cuprinde cateva sute de specii spontane sau cultivate. In Romania cele mai cunoscute si mai raspandite sunt: Piciorul cocosului- in jurul lacurilor, rostopasca si bulbucii de munte- pe pasuni si pajisti, floarea brosteasca- in santurile mocirloase.

 

  •          In functie de soi, Ranunculus atinge intre 15 si 60 cm, frunzele sunt de obicei ovale, iar florile pot atinge si 8 cm in diametru. Culoarea florilor este de obicei galbena, dar la unele specii intalnim o varietate de culori: alb, roz, oranj, rosu, etc. Amintim cateva specii de Ranunculus: asiaticus, acris, alpestris, lapponicus, occidentalis, peltatus, pygmaeus, repens, sardous, sceleratus, sieboldii, elegance, success, festival.

 

  •          Se cultiva in soluri cu un drenaj bun,( mranita si o mica parte de nisip) recomandat primavara la noi in tara, in zone bine luminate ale gradinii. Se planteaza grifele (radacini) cu gheara indreptata in jos. Sunt si unele specii care  se reproduc prin seminte (exp.Ranunculus gramineus) care se planteaza intr-un strat de compost si se acopera cu un strat subtire de nisip,  sau prin bulbi ( exp. Ranunculus asiaticus). Este indicata scoaterea bulbilor toamna si replantarea primavara, dar nu este o conditie esentiala, rezista si in sol daca sunt foarte bine acoperiti. Infloresc din aprilie-mai pana in iunie-iulie.

 

  •          Plantarea in ghivece se face in noiembrie pentru a avea flori pe timpul iernii si primavara devreme. Pe fundul ghivecelor se pune un strat de pietris. Dupa uscarea florilor se pot replanta in gradina, avand grija ca temperatura sa depaseasca 20 de grade. Daca rupem florile uscate, planta infloreste si a doua oara.

 

  •          Foarte apreciat ca planta decorativa, Ranunculus se planteaza in straturi, ronduri, borduri, de obicei in combinatie cu alte plante: trandafiri, irisi, margarete,etc. Si in aranjamentele florale se combina de obicei cu aceste plante sau cu altele, in functie de inspiratie!

Imagine

Alege ca Ranunculus sa iti inveseleasa buchetul de mireasa, gradina sau apartamentul!

Inspiratie:

http://www.flori-cultura.ro/ranunculus-piciorul-cocosului-bulbi-de-primavara-pentru-gradina-cultivare-sfaturi-utile-inmultire/

http://www.incasa.ro/Ranunculus_sau_Piciorul_cocosului_5380_733_1.html

http://gradina.acasa.ro/plante-de-gradina-113/cum-cresti-ranunculus-173045.html

http://ro.wikipedia.org/wiki/Ranunculus

 

               Autor  Cristina Popescu – blogger si promoter la Flora Mixt

Leave a comment